Download WBCHSE Class XI English Notes | PDF Download WB Board Class 11 English Notes | The Sick Rose by William Blake | Higher Secondary Examination | Class 11 English Notes | PDF | WBCHSE

Are you looking for English Notes for class XI of West Bengal Board? Here this is complete notes of an important chapter of English B. Download the notes of the chapter 'The Sick Rose' by William Blake. It has been prepared to help you in your exam preparation. It has questions and answers of  1 Mark and 5 Marks. Download the PDF file attached. If you find this helpful please Share with your friends and don't forget to comment below
THE SICK ROSE NOTES | WEST BENGAL BOARD CLASS XI NOTES | ENGLISH - SECOND LANGUAGE
CLICK THE LINK BELOW TO DOWNLOAD PDF FILE OF THE NOTES

(If you don't have any PDF reader first CLICK HERE to download Adobe PDF Reader to View/Download the files)
Image result for william blake
William Blake

Short Answer Type (Mark 1)
 1. Who is the poet of the poem ‘The Sick Rose’?
Ans: William Blake is the poet of the poem ‘The Sick Rose’.
2. The rose in the poem ‘The Sick Rose’ is unaware of its –
Ans: sickness.
3. The worm in the poem ‘The Sick Rose’ is –
Ans: invisible.
4. The worm in the poem ‘The Sick Rose’ enters the bed of rose at –
Ans: night.
5. The ‘Rose’ in the poem ‘The Sick Rose’ stands for –
Ans: Beauty, innocence and purity of a girl.
6. The ‘worm’ in the poem stands for—
Ans: Evil & destruction.
7. The love of the worm for the Rose is –
Ans: Destructive and selfish love.
8. The speaker in the poem ‘The Sick Rose’ tells the rose that she is –
Ans: sick.
9. The night when the worm comes to destroy the rose is –
Ans: Stormy.
10. The love of the worm is describe as –
Ans: Dark and secret. 
(More Questions in complete notes...) 
Descriptive Answer Type (Marks 5)
1. Give the substance of the poem ‘The sick Rose ‘

Ans: ‘The Sick Rose’ is written by William Blake. Blake is a lyrical poet. He is the one of the best poets of England. He took symbolism to present all that he saw and believed to be real. The rose which stands for love, beauty and purity is destroyed by the worm which stands for evil and destructive. The speaker of the poem informs the rose that it is sick because an invisible worm has entered into its bed in the howling storm under the cover of night. It has made rose’s bed its home. The dark secret love of this worm is destroying the rose’s life. The innocent rose is unaware of the presence of worm because it is invisible. The invisible worm performs its work and makes the rose sick. Thus innocence is destroyed by experience.
(More Questions in complete notes...) 
 (CLICK THE LINK BELOW FOR COMPLETE NOTES)

View Also : 

Post a comment

0 Comments