Download WB Board Class XI English Notes | Upon Westminster Bridge I William Wordsworth | Higher Secondary Examination | Class 11 English Notes | PDF | WBCHSE

Are you looking for English Notes for class XI of West Bengal Board? Here this is complete notes of an important chapter of English B. Download the notes of the chapter 'Upon Westminster bridge' by William Wordsworth. It has been prepared to help you in your exam preparation. It has questions and answers of  1 Mark and 5 Marks. Download the PDF file attached. If you find this helpful please Share with your friends and don't forget to comment below
UPON WESTMINSTER BRIDGE NOTES | WEST BENGAL BOARD CLASS XI NOTES | ENGLISH - SECOND LANGUAGE
CLICK THE LINK BELOW TO DOWNLOAD PDF FILE OF THE NOTES


(If you don't have any PDF reader first CLICK HERE to download Adobe PDF Reader to View/Download the files)
Short Answer Type (Mark 1)
1. Who is the poet of the poem ‘Upon Westminster Bridge’?
Ans: William Wordsworth is the poet of the poem ‘Upon Westminster Bridge’.
2. Which city does the poet refer in the poem ‘Upon Westminster Bridge’?
Ans: In The poem ‘Upon Westminster Bridge’, the poet refers to the city of London.
3. When was the poem composed?
Ans: The poem was composed on September 3, 1802.
4. Who was with Wordsworth when he was crossing the Westminster Bridge?
Ans: When Wordsworth was crossing the Westminster Bridge, he was accompanied by his sister, Dorothy Wordsworth.
5. What’s the name of the river the poet mentions in the poem?
Ans: The poet mentions the river Thames in the poem ‘Upon Westminster Bridge’.
6. What is the form of the poem ‘Upon Westminster Bridge’?
Ans: ‘Upon Westminster Bridge’ is an Italian Sonnet which has fourteen lines (Octave and Sestet).
7. What is the time of the day when the poet views the beauty of London?
Ans: The poet views the beauty of the city of London in the morning.
8. What does the first line of the poem suggest?
Ans: The first line of the poem suggests that the poet is very impressed by the beauty of London in the  early morning  
9. What does the poet see from the Westminster Bridge?
Ans: The poet sees the beauty of the City of London in the bright morning. 
10. According to the poet, who is dull of soul?
Ans: According to the poet, the person who is not impressed by the beautiful sight of London is dull of soul.

(More Questions in complete notes...) 
Descriptive Answer Type (Marks 5)
1. Give the substance of the poem ‘Upon Westminster Bridge’.
Ans: William Wordsworth is a great lover of nature. His sonnet, Upon Westminster Bridge’ is a delightful poem in which he discovers natural beauty of the city of London. London looks more beautiful than any scene on the earth in the light of morning. A person who passes by without enjoying such beauty of the city is an insensitive person who has lack of sense of beauty. The city seems to wear the beauty of early morning like a new garment. Ships, towers, domes, theatres and temples are clearly visible. The air of London city is smokeless. So, all objects of the city look bright and glittering.
The sun has never shone more beautifully even on valley, rock and hills. The whole city appears to be quite different. The poet thinks that he has never experienced such deep calmness before. The river Thames flows gently. The houses in the city appears to be asleep as the people inside are still sleeping. The poet feels that the mighty heart of London is lying still as it is motionless and noiseless morning. 
(More Questions in complete notes...) 
 (CLICK THE LINK BELOW FOR COMPLETE NOTES)

NOTE : There may be some typing mistakes in the notes. So please try to rectify them with the help of your teachers. Good Luck !

View Also : 

Post a comment

0 Comments