WBCHSE Class XI English Notes | PDF Download WB Board Class 11 English Notes | Meeting at Night I Robert Browning | Higher Secondary Examination | Class 11 English Notes | PDF | WBCHSE

Are you looking for English Notes for class XI of West Bengal Board? Here this is complete notes of an important chapter of English B. Download the notes of the chapter 'Meeting at Night' by Robert Browning. It has been prepared to help you in your exam preparation. It has questions and answers of  1 Mark and 5 Marks. Download the PDF file attached. If you find this helpful please Share with your friends and don't forget to comment below
MEETING AT NIGHT NOTES | WEST BENGAL BOARD CLASS XI NOTES | ENGLISH - SECOND LANGUAGE
CLICK THE LINK BELOW TO DOWNLOAD PDF FILE OF THE NOTES
(If you don't have any PDF reader first CLICK HERE to download Adobe PDF Reader to View/Download the files)
Robert Browning

Short Answer Type (Mark 1)
1. Who is the poet of the poem ‘Meeting at Night’?
Ans: The poet of the poem ‘Meeting at Night’ is Robert Browning.
2. The poet in the poem ‘Meeting at Night’ sails on the sea to meet his____
Ans: Beloved.
3. The focus in the second stanza falls on ____
Ans: The secrecy of meeting.
4. The moon mentioned in the poem ‘Meeting at night’ is _____
Ans: Yellow, half, large and low.
5. The speed of the lover’s boat quenches due to _____
Ans: Slushy sand.
6. “As I gain the cove…” – What is the meant by the word ‘gain’ and ‘cove’?
Ans: The word ‘gain’ means to reach and the word ‘cove’ means bay.
7. What kind of poem is ‘Meeting at Night’?
Ans: ‘Meeting at Night’ is a love-lyric.
8. The voice less loud belongs to the ____
Ans: Woman.
9. The sea, as described in ‘Meeting at Night’ is _____
Ans: Grey.
10. The land, as described in ‘Meeting at Night’ is _____
 Ans: Black.
11. The spurt of lighted match, as described in ‘Meeting at Night’ is _____
Ans: Blue.
12. What kind of meeting is in the poem ‘Meeting at Night’?
Ans: It is a secret meeting.
13. What are the startled waves doing?
Ans: The startled waves are rushing forward in small ringlets. 
(More Questions in complete notes...) 
Descriptive Answer Type (Marks 5)
1. Give the substance of the poem ‘Meeting at Night’?
Ans: Robert Browning is one of the greatest love poets in English poetry. Browning’s love poetry is realistic in character. A man loves a woman for her physical charm and passion. ‘Meeting at Night’ deals with the midnight mission of a lover. The lover sails on the sea to meet his beloved. The sea is grey and the land is black. A yellow half-moon is visible in the sky. The waves are very active and playful. The lover lands on the beach and walks a mile of the beach. He crosses three fields to reach a farmhouse where his lady-love lives. He taps at the pane to attract her attention. She lights a match to respond. The two lovers meet under the cover of darkness of the night. The lover cannot hear the voice of his beloved because of the loud beating of his and his beloved’s hearts. The midnight mission of the lover comes to an end as he meets his lover at night. The beloved is also happy to get her lover before her. 
(More Questions in complete notes...) 
 (CLICK THE LINK BELOW FOR COMPLETE NOTES)


NOTE : There may be some typing mistakes in the notes. So please try to rectify them with the help of your teachers. Good Luck !


View Also : 

Post a comment

0 Comments