Download WB Class 12 English Notes | The Proposal Notes | Anton Chekhov | Class XII English Notes | West Bengal Board | Free PDF Download | Higher Secondary Notes | New Syllabus | WBCHSE

Are you looking for English Notes for class XII of West Bengal Board? Here this is complete notes of an important chapter of English B. Download the notes of the chapter 'The Proposal' by Anton Chekhov. It has been prepared to help you in your exam preparation. It has questions and answers of  1 Mark and 6 Marks. Download the PDF file attached. If you find this helpful please Share with your friends and don't forget to comment below
THE PROPOSAL NOTES | WEST BENGAL BOARD CLASS XII NOTES | ENGLISH SECOND LANGUAGE

CLICK THE LINKS BELOW TO DOWNLOAD PDF FILE OF THE NOTES

(If you don't have any PDF reader first CLICK HERE to download Adobe PDF Reader to View/Download the files)

Short Answer Type (Mark 1)

1. ‘The Proposal’ is an/a –
Ans: one-act play
2. ‘The Proposal’ is written by –
Ans: Anton Chekhov
3. Lomov is a/an –
Ans: land owner
4. ‘The Proposal’ is set in an/a –
Ans: country house
5. Chubukov doubts that Lomov has come to borrow –
Ans: money
6. Lomov suffers from –
Ans: palpitations
7. Before coming to Lomov, Natalya was –
Ans: shelling peas
8. Lomov inherited his land from –
Ans: his aunt and her husband
9. The first argument is over –
Ans: land / oxen meadows
10. According to Lomov, the Oxen meadows were given to Chubukov’s father by –
Ans: his aunt’s grandmother
11. According to Lomov, the peasants of Chubukov’s grandfather made –
Ans: bricks
12. According to Natalya, they had the Oxen Meadows for –
Ans: nearly three hundred years.  
(More Questions.....)

Descriptive Type (Marks 6)

1. Comment on the appropriateness of the title ‘The Proposal’.
Ans: ‘The Proposal’ is a one-act play written by Anton Chekhov. The title of the play is a very apt one because the whole play is about Lomov proposing Natalya. All the characters of the play are some way influenced by the marriage proposal. Right from the beginning to the end, the story revolves around marriage proposal. Lomov visits Chubukov’s house to propose to his daughter Natalya. But before he proposes to her they start fighting over Oxen Meadows. As a result, Lomov becomes sick and leaves. Chubukov informs Natalya that Lomov had come to propose her for marriage. She starts lamenting over the loss as she herself wants to get married. Lomov is called back again by Chubukov and once again they start arguing over dogs. However, the proposal is successfully done in some other way at the end of the play. Hence, we can say that the title ‘The Proposal’ is meaningful and most significant for the play.
2. Sketch the character of Lomov.
Ans: Ivan Vassilevitch Lomov is the most important character of Anton Chekhov’s one-act play ‘The Proposal’. He is a unmarried man in his mid-thirties. As he has reached a critical age, he wants to get married as soon as possible. He also suffers from palpitations and spend sleepless nights. He can’t bear excitement. He is a land owner. He wants to maintain his social status. So he decides to propose to his neighbour’s daughter for marriage. Lomov is egoistic also. He goes to propose to Natalya but starts arguing with her over little issues like Oxen Meadows and pet dogs. He loses his temper very easily and abuses Natalya and her father Chubukov. He is good or bad but finally marries Natalya.  (More Questions.....)

 (CLICK THE LINK BELOW FOR COMPLETE NOTES)
NOTE: There may be some typing mistakes in the notes. So please try to rectify them with the help of your teachers. Good Luck!

View Also : 

Post a comment

2 Comments